Parazit bez dechu

17.4.2020
Citace:
Dayana Yahalomi et al. A cnidarian parasite of salmon (Myxozoa: Henneguya) lacks a mitochondrial genome, Proceedings of the National Academy of Sciences, March 10, 2020 117 (10) 5358-5363, DOI: 10.1073/pnas.1909907117
Zdroj
Schematický nákres řezu buněčnou organelou mitochondrií, LadyofHats/Public domain.

Buněčné dýchání prostřednictvím buněčných organel mitochondrií je neodmyslitelnou součástí života s buněčnými jádryeukaryontních? organismů včetně nás. Pouze někteří jednobuněční eukaryonti se přizpůsobili anaerobnímu prostředí a nedýchají. Překvapivě existuje i mnohobuněčný tvor, kterému zcela chybí nejen mitochondriální DNA nutná pro dýchání, ale i části jaderné DNA nezbytné pro reprodukci mitochondriální DNA. Lososí parazit Henneguya salminicola prostě nedýchá a energii bere ze svého hostitele pomocí specializovaných bílkovin. H.salminicola je zvláštní příslušník podkmene výtrusenek (Myxozoa) zvaných též rybomorky z kmene žahavců (Cridaria), kam patří též medúzy.

Svaly lososa se zřetelnými cysstami parazita Henneguya salminicola, Flying Penguin at English Wikipedia/Public domain.H.salminicola přebývá ve svalech lososa a tvoří malé bílé cysty pozorovatelné pouhým okem. Po uhynutí lososa a rozpadu tkání se do okolní vody uvolňují spory, na kterých si pochutnají drobní mořští živočichové. Když ty uloví losos, proniknou do jeho svalů a cyklus se opakuje. Kontrolní genetická analýza příbuzné výtrusenky Myxobolus squamalis rovněž parazitující na rybách ukázala bezchybně fungující mitochondrie.

akademon.cz 13.5.2016: Bez mitochondrií

 
Odeslat komentář k článku "Parazit bez dechu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Parazit bez dechu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace